Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Ringmur

Ringmur – Tar av for lastene fra bærekonstruksjonen

Ringmur omkranser gulvet og tar av for lastene fra bærekonstruksjonen. Dersom undergrunnen er ustabil, og/eller lastene fra bærekonstruksjonen blir store, støpes det en bredere såle under ringmuren som da gir en bedre lastfordeling ned i bakken.

Ringmuren kan forskales med tradisjonell bordforskaling, plater, kassetter eller ulike thermokassetter som stables opp for hånd.

Leie av forskalingssystem

Om man ikke velger en permanent thermokassettløsning, eller ikke har ønske om innkjøp av materialer som trolig blir kastet etter at konstruksjonen er støpt ut og avformet, kan leie av forskalingssystem være en god løsning. Husk regelmessig avstivning av sidene og sterke sammenføyninger i hjørnene, og sørg for at forskalingen er tett i og under skjøtene.

Forskaling av sugende materialer som for eksempel bordforskaling bør forvannes ved varmt vær, og andre systemforskalinger bør smøres med formolje før lukking og armering. Overskuddsolje avsvabres slik at det blir lettere å evakuere porer ved utstøping, og det visuelle uttrykket blir penere.

Få råd av oss om armering

Armering gjøres etter anvisning fra prosjekterende, og da hovedsakelig med stangarmering. Om de rette forutsetningene er til stede kan man imidlertid benytte DØNN Armert ringmur alene, eller i kombinasjon med stangarmering. Kontakt oss for råd og veiledning vedrørende dette.

Utstøping gjøres som normalt, men husk bruk av vibrostav ved bruk av DØNN Solid der det er armert med stenger. Dette for evakuering av luft og for å sikre god omslutning av betongen rundt armeringsjernet. Ved bruk av DØNN SKB skal det imidlertid ikke vibreres, og ved eventuell bruk av DØNN Armert ringmur skal det vibreres veldig forsiktig slik at stålfibrene ikke får en ugunstig orientering i konstruksjonen.

Husk nødvendig markisolering under og ut fra ringmuren med såle. Type og nødvendig isolasjonsbredde legges etter gjeldende forskrift, og ut fra det geografiske stedet konstruksjonen oppføres.