Støping av vegg

Betongvegger er brannsikre, de isolerer godt, de demper lyd og er enkle å vedlikeholde. Støping av vegg er ikke så vanskelig som du kanskje tror, særlig ikke med Dønn SKB selvkomprimerende betong. Da slipper du vibrering og oppnår bedre kvalitet.

FORSKALING

Støping av vegg stiller krav til stabil forskaling som tåler vekten av betongen uten å sige. Det finnes profesjonell kassettforskaling til leie, og isoporforskaling på markedet.

Forskaling av sugende materialer må vannes godt på forhånd. Bland aldri vann i betongen på byggeplassen. Det reduserer kvaliteten betraktelig. Forskaling smurt med forskalingsolje behøver ikke vannes. Avstiving av forskaling er veldig viktig.

STØPING

Betongen fordeles jevnt og lagvis i forskalingen under fylling. Stigehastigheten bør være 0,5 til 1 meter pr. time.

Annen betong enn Dønn SKB må bearbeides med staking eller vibrator for å unngå sår og steinreir. Pass på at vibratoren ikke kommer bort i armeringen.

HERDEBETINGELSER

Bruk membranherdner, vann flere ganger om dagen og dekk med plast. Hold betongen fuktig cirka en uke etter utstøping.

Hvis det er fare for nattefrost, dekker du med plast. Ved streng frost må du bruke varmeisolerende matter.

RIVE FORSKALING

Ved temperaturer over 10 °C kan forskalingen fjernes etter cirka ett døgn. Ved lavere temperaturer og nedkjøling på grunn av vind trenger betongen lengre tid før den får tilstrekklig styrke. Er du i tvil, kontakt oss!

Tilbakefylling mot grunnmur bør ikke skje før etter minimum en uke. Er det kaldere enn 10 °C, må du vente enda lenger. Du bør ha støpt kjellergulvet, slik at foten av veggen har støtte på innsiden. Tilbakefyllingen må gjøres gradvis, for den er en stor belastning for grunnmuren.

OVERFLATEBEHANDLING

Riktig betongkvalitet og utstøping gir et ferdig produkt som kan bestå i en årrekke uten vedlikehold. Betongen tåler påkjenninger fra vær og vind, varme og kulde uten noen form for beskyttelse.

Innvendige betongvegger kan males, tapetseres eller flislegges direkte. Overflater med eventuelle sår eller porer kan utbedres med reparasjonsmørtel. Skal betongoverflatene males, bør det benyttes en malingstype som er beregnet for betong, vanligvis en lateksmaling. Be din farge- eller byggevareforhandler om råd på hvilke typer som passer for deg.